Konsultexperten: Alla snackar ifall matchning – men hur funkar det i sjalva verket?

Content is still king

Tack vare digitaliseringen lanseras nya verktyg pro naringsverksamhet med syfte att finn sann matchning pro jobb eller tidsbegransade order. Samtidigt finns det otaliga portaler och sajter for giggare, konsulter och jobbsokande att marknadsfora sig sjalva i. Hur bra funkar det i praktiken?

Linkedin ar en aning som jobbmatchningens Tinder. Alltsammans ar bundenhet fran kvaliteten gallande datan som fors in i soket samt i natverkets presentationer och cv. Hur enar undrar du kanske? Kungen likadan metod som en rekryterare eller affarsverksamhet som soker konsulter eller nya arbetskamrat ofta jobbar utifran en bristfallig eller snedvriden uppdragsbeskrivning sa kan ”kontaktannonserna” omfatta misstag och missledande information baserat gallande oriktig sjalvbild, geotaggar eller att den som soker en ny utmaning helt spartanskt inte vet vilka sokord som kravs for att bli hittad for en specifik roll.

Skribent till “Konsultboken”, “Framgangsrik radsaljare” och nya boken ”Gig-ekonomi pro foretag”

Sjalv har testat Tinder och inneha stallt in appen kungen en 3 km radie samt skrivit en tydlig spec om att sjalv vill motas nagon som bor varda undertecknad i Stockhlm (tyckte jag i all fall). Dom uppsyn besvikelse nar jag matchar med killar som egentligen bor i Uppsala, men jobbar i Stockholms innerstad. Samma sak galler pro en erfaren marknadschef som ej vet om att rekryterare mycket soker gallande ”Digital Manager” och chefens gamla titlar sasom Vice President of Marketing and Communications, men ej forstar varfor matchningen uteblir trots att den sokande eastmeeteast datum haft en stor fran digitala kommunikatorer… Ni forstar vart sjalv ar pa vag har val? Utan en genomtankt presentation som dyker upp i Google-soket ar det har proffset helt lost i sitt jobbsok.

Konkurrensen om mandat och goromal hardnar samtidigt som kampen om talangerna okar. Jag har just varit kungen en forelasningsturne i Sverige och pratat om trender i konsultbranschen och ifall gig-ekonomins mojligheter bade pro bestallare och giggare. Konsulter och giggare okar i antal och fler attraheras av konsultrollens flexibilitet. Den arme gruppen har mycket bra uppsikt kungen sin paketering eller far coaching pa att bli battre pa det av affarsverksamhet som vill makla uppgift i gig-ekonomins anda. Det kan vara allt fran jattar som A Society och Ework till mindre kanda foretag med starka relationer med bestallare, som ser mojligheterna till matchning.

Under de senaste veckorna inneha jag traffat fler dramatisk bolag med fokus pa laka riket som marknad. En storre spelare som fangat digitaliseringen till sin och kundernas privilegium ar rekryteringsforetaget First Reserve. De har markant forkortat sin sokprocess efter konsulter och kandidater till kundernas goromal eller mandat. Vi snackar ifall en search som skulle kunna plocka 40 timmar och genast skots fran deras egenutvecklade rekryteringsrobot ”Frasse” kungen 20 min. Helt magiskt forutsatt att datan ar sann, men dar moter rekryteringsproffsen upp och sakerstaller leveransen. I framtiden kanske ”Frasse” tillika skoter intervjun, vi far gott kika.

Samtidigt i samma rymden blir det personliga saljet allt viktigare och numera finns det foretag att anlita pro att hitta svar just detta, som manga tycker ar obekvamt eller svar. Sjalv inneha skrivit om detta fordom aven presenterat en examination dar flertalet fran all konsulter tycker att nysaljet ar det svaraste att hantera i konsultrollen.

Ni konsulter som ar ute gallande langa uppgift och missar vanligtvis att jobba med det langsiktiga relationssaljet under leveransen kan luta er aterkomst. Idag finns det uppstickare som Maderik, som ar specialiserade pa seniora profiler inom projektledning, forandringsledning, verksamhets- och affarsutveckling och har som erbjudande att mildra giggare att finn nasta uppdrag kontra nagra tusen i forskott aven en veckas fakturering nar du tilltratt uppdraget. Det ar en helt klart en battre deal an att bekosta + 10 procent rullande till en maklare. Samtidigt ar just saljet det som konsulterna tycker ar svarast aven behover mest bistand med, foljaktligen ar dem beredda att avsta en del fran sitt honorar pro att lite fortsatt belaggning. Det kommer ej andras. Matchningen ar ocksa en viktig pusselbit i detta och den sker med hjalp fran proffs som inneha dem ratta kontakterna, avtalen och digitala losningarna.

Hur ska du skruva pa din Linkedinprofil for att bli mer sokbar som giggare eller radsaljare? Kan ni bestallare beratta battre uppdragsspecifikationer till kommande order pro att mildra den basta matchningen? Det ar i detaljerna (i datan) som matchningen avgors digitalt.

Alla vet att it-arkitekter och Javakonsulter ar kraftfull efterfragade. Det ar inte ett dyft nytt, men det finns tva omraden som sjalv ser som givna tillvaxtomraden forut talangfulla konsulter:

1. Inkopsorganisationer i bade oppen sektor och naringsliv behover bade resurser och nytt strategiskt tank for att fanga de basta talangerna (gig-ekonomins mojligheter)

2. Supergeneralisten ar den nya vinnaren. Nar kunden hittar domstol matchning med sin expert sa kan konsulten fa lita att forse allt fran strategisk ledning till att odla affarskritiska projekt at kunden. Det ar mandat som i allra hogsta stadium kan vara stimulerande och uppratta en langsiktig relation mellan bestallare och radsaljare. Win-win for allihopa parter.

  • Giggarna: skriv battre presentationer och cv som matchar ditt onskade mandat.
  • Konsultbolagen: Skriv battre konsultprofiler och sakerstall kundernas specar.
  • Bestallarna: Skriv battre uppdragsspecifikation och jobbannonser.
  • Affarsmojligheter: konsulter som kan inkop med gig-tank & supergeneralister till smarta arbetsgivare

Bakgrund: Konsultexpert. Inneha lang kunskap fran syssla med kommunikation och projekt inom fastighet-, telekom- och it-branschen. Lang kunskap som konsult, forelasare, moderator och vagledare till saval privat som oppen aktivitet.